subota, 13.10.2012.

70-ti Yokozuna: Harumafuji Kohei

Bio je to sam početak 2006 godine kada se dogodila prva velika pobjeda već zamijećenog Ame. Prethodnu je godinu proveo probijajući se kroz sredinu Makuuchija i spremao se za daljnji napredak, no mnogi su ga tada smatrali malenim, stoga bez šansi za daljni napredak. Uostalom, to je bilo vrijeme apsolutne vladavine Velikog Asashoryua, čija je glavna sjena bio ozeki Tochiazuma, uz još jednu sjenu koja se tada prikradala - komisubija Hakuha. Tako je na samom početku 2006 Ama ostvario prvu veliku pobjedu i to nad samim Yokozunom prebacivši ga preko svoje noge i dokrajčivši njegova nadanja da može doći i do osme pobjede na turniru za redom. Stvar je pobjedom zakuhao sam Hakuho u prethodnom kolu nakon koje je Asashorju zadobio ozljedu, a ozeki Tochiazuma je uhvatio taj turnir, no prva Amina pobjeda je ostala i najveća.


Od tog trenutka na početku 2006 godine najveći igrači više nisu mogli biti sigurni. Ama se te godine probio na vrh Maegashira, 2007 se uzdigao do najmanje komisubija i sekiwakea i iz njih više nije kliznuo niže. Ušao je u krug boraca na samom vrhu, uplićući se sve više na tamošnja zbivanja, što se uzvisilo pobjedom nad tada već Yokozunom Hakuhom na završnom Kyushu turniru iz 2007.


Ama je od samog početka bio sitan, ali kako je novinar sa NHK na samom njegovom prvom yushio rekao - gladna pogleda. Brzo se razvio i stekao zanimanje publike upravo zato jer je mogao biti opasan za svakoga i zato što je uvijek održao obećanje svojoj publici - da će činiti borbe uzbudljivima. Bogatstvo tehnike je upravo ono što ga je činilo velikom preprekom i problemom.

Kraj 2007 godine je Yokozuna Asashoryu proveo izvan borilišta te uz jednu pobjedu drugi dio 2008 također, što je yokozuna Hakuho iskoristio nanizavši devet yushia. Ali zato je Ama 2008 iskoristio za potpuni uzlet - samo jednom sa 8 pobjeda i dva druga mjesta pred kraj godine postao je jedan od glavnih aktera natjecanja, te osvojio ozeki naslov! U to vrijeme su svi zborili jedno ime - Ama - kao glavnog izazivača vrhunskom dvojcu. Stvar je došla do vrhunca u svibnju 2009 godine kada je u najvišoj konkurenciji sa 14 pobjeda i u razigravanju sa Hakuhom došao do prvog yushia! Bilo je to zlatno vrijeme prije "velikog čišćenja" i za borca sa samo 125 kilograma protiv svih velikih imena - ozekiji Kaio, Kotooshu, Kotomitsuki, Chiyotaikai - svi današnji konkurenti - Baruto, Kakuryu, Kisenosato, Homasho, Aminishiki, te prije svega dvojice Yokozuna, ovo je bio izniman uspjeh, a kojim je Ama postao Harumafuji.


Uslijedila je godina dvojice yokozuna i odlazak Asashoryua, te apsolutna vladavina preostalog Hakuha i njegov neosporeni niz od 7 yushia za redom. Harumafuji je prekinuo taj niz na Nagoyi 2011 i najavio godinu iznenađenja - Baruto je došao do yushia, Kakuryu, a zatim i Kisenasato su ih ispustili iz ruke, Kyokutenho ga je uhvatio. Ali cijelo vrijeme se čekalo koji od ozekija će iskočiti. Tko će se nametnuti svima ostalima i baš kada smo pomislili kako će jedini yokozuna sve opet preuzeti u svoje ruke došla je Nagoya 2012.

Tko bi nakon Natsu 2012 pomislio da će to biti Harumafuji? Osam pobjeda, izgubio od 4 ozekija, ali dobio ozlijeđenog yokozunu... On je svoj vrhunac već imao 2009, jedino što je tada vladala neosporiva osovina Asa-Kuho. Ali Nagoya 2012 je krenula čvrsto i sigurno, kako se bližila sredina turnira ona Amina glad se sve više osjećala, ozekiji su počeli padati jedan za drugim i bez previše muke, a na kraju je i sam yokozuna bio prebačen preko noge kao i 2009 godine i ovaj put izguran van.


Uslijedila su dva mjeseca Harumafujia! Svi razgovori, sva očekivanja, možda čak i nadanja svodila su se na pitanje - može li? Svaki put nakon pobjede borcima pripreme bivaju narušene, svaki put vas brojne društvene obaveze sputavaju. Tek su 18-tog! Ozljeda oka izgubio još dva dana. Ne baš neki rezultati sa pripremnih borbi. Može li?

Ali, 2009 godina se samo nastavila. Pobjeda za pobjedom, u odustajanjem tri ozekija osiromašenom Aki-basho 2012, Harumafuji je došao i do posljednjih dana i borbi sa ozekijima. Kisenasato je pokušao, ali kada se Harumafuji odgurao od ruba brzo je izgubio ravnotežu. Kakuryu je ostao pregažen. Na kraju je Hakuho krenuo, izgubio poziciju, održao se 90 sekundi i tada u balerina stilu skakućući na jednoj nozi završio na tlu. Autoritativno i moćno, sa dvostrukim zensho-yushio, rođen je novi yokozuna!

- 18:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.