subota, 26.01.2013.

Hatsu-basho dani šesti i deseti

Prvih pet dana Hatsu-basho razriješilo je mnogo toga. Yokozuna Harumafuji bez poraza i yokozuna Hakuho sa samo jednim gotovo su jedini ostali u borbi za yushio. Svi ozekiji skupili su već po dva poraza i prije nego li su prevalili polovicu ogleda, osima ako se netko iznimno ne iskaže i sve pobjede uzme do kraja.

Kakuryu i Kisenasato nasukali su se na se Tochiozanu, pa Kakuryu i na Aminishikiju, a Kisenasato na sekiwake Barutu. Myogiryu izbacio velikog Hakuha, dok je Kotoshogiku krenuo sa dobre tri pobjede, pa naišao na Goeida i Aminishikija. Ako netko još računa na Kotooshua kao mogućeg pobjednika, znajte da ima čak dvije pobjede.

Prije drugih pet dana ostaje jedno pitanje: hoće li netko od yokozuna ipak pokleknuti? Do kraja turnira? Ili će sve odlučivati 15-ti dan?



Takamisakari i Miyabiyama

Više je puta omiljenik publike Takamisakari najavio odlazak u mirovinu ispadne li iz druge Juryo divizije. Sa pobjede sve je izgledalo dobro, no tada je zaredalo pet poraza. Njegove borbe sada su vrlo jednostavne, mlađi i brži igrači jednostavno ga "izvade" van. Nedostaje žara u njegovoj borbi.



U isto vrijeme se nekada ozeki Miyabiyama nalazi na pragu ispadanja iz prve divizije. Šuška se i spominje njegova mirovina ako do toga dođe, iako on isto demantira. Devet poraza na startu i nedostatak snage ipak možda navode na ovo. 1999 je ušao u prvu diviziju, 8 turnira proveo kao ozeki, tek jednom i zbog ozljede ispao u Juryo te se odmah vratio natrag. U ona davna vremena borio se još sa Chiyotaikajem, Takanohanom i Wakanohanom, te Akebonom, jedan je od stare garde koja će nam nedostajati.

Spomenimo i Takanoyamu koji ima izjednačen omjer pobjeda i poraza i neprestano nas začuđuje svojim neravnomjernim sumom.






Daikiho, Jokoryu, Chiyotairyu

Berba 2012, 2011 i 2011, sva trojica dobro stoje, sva trojica već iza sebe imaju podršku javnosti. Mlade zvijezde koje su se vinule pred vrata najjače divizije i prikazuju zadivljujući sumo. Chiyotairyu je na ovom bashu maegashira 8 i u dobroj poziciji za pozitivan omjer, juryo 1 Jokoryu ih već ima 5, dok je juryo 1 za sada na 4 pobjede. Sva trojica bi mogla slijedeći basho biti makuuchi!





Kisenosato i Goeido

Goeido je krenuo sa dobre četiri pobjede, ali su tada naišla i četiri poraza. Protiv yokozuna jednostavno nije išlo, a niže možete pogledati kako je prošao ogled sa Kisenasatom. Taj dvoboj su mnogi čekali, jer kako je Kotoshogiku i dalje u fazi oporavka, mnogima se Goeido činio kao glavni izazivač Kisenasatu.





Neobično je promatrati Kisenasata u jednoj povučenijoj ulozi. On niza pobjede, ali ne odiše odlučnošću za osvajanjem vrha. Ali, možda je upravo to potrebno! Sa osam pobjeda jedini je na korak do dvojca na vrhu! Možda i samo možda je ovo njegov turnir!



Harumafuji i Hakuho

Pravo je zadovoljstvo promatrati ovu dvojicu. Odjeljak bi mogao imati naziv Brzina i Jednostavnost. Hakuho je već dugo vremena klasa iznad svih klasa i po svemu zaslužuje mjesto među najvećima u povijesti. Harumafuji je u posljednjih pola godine pronašao formu koja se u potpunosti može mjeriti sa Hakuhovom. Harumafujiev početak borbe teško je izmjeriti - uvijek je brži i time silovitiji od suparnika, što u suradnji sa superiornom tehnikom sve protivnike izbacuje iz igre.







Pred pet posljednjih dana staro nije se izmijenilo: hoće li netko od yokozuna ipak pokleknuti? Do kraja turnira? Ili će sve odlučivati 15-ti dan?

Uz ovo pitanje možemo postaviti i novo: Može li Kisenasato ovo izmijeniti?










- 22:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.01.2013.

Pet dana Hatsu-basha


...maegashira 1 Myogiryu je krenuo ravnopravno i izbjegao sudar sa protivnikovim ramenom, baš kao i pokušaj povlačenja prema naprijed i dolje. Iskoristio je tu priliku i krenuo naprijed, izgurao protivnika prema rubu, ponovno izbjegao pokušaj povlačenja prema tlu! Ovo je moralo biti iznenađenje jer umjesto da potone u prazno Myogiryu je ponovno krenuo u protunapad i yokozuna Hakuho je bio izbačen!!! I jastuci su letjeli!





...sekiwake Goeido je potpuno ravnopravno dočekao suparnika, popustio pola koraka prostora i samo pričekao. Istovremeno je povukao protivnika, iskoračio na stranu i dozvolio ozekiju Kotoshogiku da izleti iz borilišta van!





...sekiwake Baruto jednostavno nema snage u lijevoj nozi. Kotoshogiku je odmah osjetio nedostatak ravnoteže na toj strani i jednostavnim i laganim podizanjem odvukao protivnika van.





...ozeki Kakuryu je krenuo, ali već je u prvom trenutku bio sporiji, izbačen je iz ravnoteže. Letimičan pokušaj guranja protivnika ne prolazi i ozeki je već na rubu i izvan položaja. Pokušaj uspostavljanja ravnoteže ne prolazi, komisubi Tochiozan uspostavlja kvalitetan kontakt i tjera ga iz ravnoteže i borilišta.





... i sve je odmah odlučeno: ozeki Kisenasato se susreo sa suparnikom i popustio. Pokušavao je i pokušavao neutralizirati Tochiozanov napad i gubio prostor, gubio prostor, stigao do ruba, prebacio položaj tijela, ponovno došao do ruba, neuspješno pokušao prebaciti protivnika i ostao do kraja van ravnoteže i izletio vani!





... sekiwake Baruto čeka da mu protivnik priđe, uspijeva zadržati ravnotežu, te hvata suparnika u svoj poznati zahvat za pojas preko leđa. Komusbi Shohozan također sa dvije ruke na pojasu okreće Baruta, no tada biva dignut u zrak i ispušten van borilišta! Baruto je ipak na putu oporavka!






Zamišljeni novinar: Kisenasato kao da ne posjeduje odlučnost.

Zamišljeni gost: Čini se da je tako.

zN: Bio je to prošlogodišnji svibanjski Natsu-basho kada je Kisenasato propustio priliku za ostvariti Yushio. Bila je baš borba sa Tochiazanom.

zG: Od tada nije bilo toliko prilika. Nedostaje odlučnosti...



zN: Zato se sekiwake Goeido bori poput Ozekija.

zG: Gotovo godinu dana vrlo dobri rezultati, čak i unatoč ozlijedi u Nagoyi prošle godine.

zN: Vrlo smireno se čini, slažete se?

zG: Tako je, tako je. Kada se Ozekiji bore sa njim, oni se čine nervozniji.

zN: Pobjede nad Kaiseijem, Kotoshogikuom, Kotooshuom...

zG: Tako je, treba mu 11 pobjeda.



zN: Sekiwake Baruto ima tri pobjede.

zG: Sekiwake Baruto otkriva jedan sasvim novi, jednonogi sumo.

zN: Protiv Kotoshogikua nije bilo snage, ali je Shohozana digao u zrak!

zG: Njemu isto treba 10 pobjeda. Tada bi odmah vratio Ozeki kategoriju. Ako će noga izdržati...



zN: Yokozuna Hakuho je ispustio pobjedu!

zG: Bilo je to iznenađenje. Iako, Myogiryu je bio sanyaku pola godine...

zN: Yokozuna je i dalje favorit za yushio?

zG: Teško je reći. Posljednji dani će odlučiti.

zN: Možda i sekiwake Goeido?

zG: Ispusti li Hakuho još jednu borbu, tada je yokozuna Harumafuji favorit. Ne znam za Goeida. Ostaje za vidjeti.

- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.01.2013.

Ususret Hatsu-basho

Sa prvim tjednima 2013 godine kreće i prvi veliki sumo turnir Hatsu-basho! Yokozuna Hakuho je osvojio posljednje veliko prvenstvo tek uz jednu ispuštenu borbu i ubrzano nas podsjetio da jedino ispravno pitanje prije svakog turnira zapravo glasi:

Može li itko zaustaviti Hakuha?


Prvo o čemu se počelo pričati nakon kraja Kyushu-basho bilo je napuknuće lista desne noge yokozune Harumafujia. Do istog je došlo još na 12. dan u borbi protiv Miyogiryua. Odmah su počela nagađanja hoće li uopće nastupiti u siječnju, no njegov rani početak treninga otjerao je te zloslutne misli.



Baruto se našao u velikim problemima i odlučio na što kasniji početak treninga. Njegova kocka i nastupanje na prošlom bashu samo je dovela do obnavljanja ozljede. Kada su treninzi i počeli, 19 prosinca, krenuli su samo osnovnim treningom. Tek tjedan dana kasnije krenuo je sa standardnim, na treningu je nadjačao juryo 1 Tenkaiha sa 10:0. 27. prosinca je izjavio: "Nakon dugo vremena moje tijelo se kreće kako treba. Pala mi je snaga mišića, ali radim na snazi u teretani te prolazim kroz rehabilitaciju." U siječnju je četvrtog imao 10-3 sa Tenkaihom.


Hakuha su priupitali o smaku svijeta. Odgovor je bio jednostavan: "Nema šanse da će doći do smaka svijeta, očigledno. Ne pitajte me čudne stvari."



Početkom godine borci su iznosili svoja ciljeve u novoj:

Hakuho - rekao da će se nastojati približiti legendarnom Taihu koji je šezdesetih godina osvojio 32 naslova.
Kotoshogiku - "Ova godina bila je bolna. Nadam se da će se u slijedećoj moje prisustvo jače očitovati." Još je nadodao: "Kada ste izvan natjecanja tijelo vam postaje sporije i period lošeg se nastavlja."
Kisenosato - rekao da će pokušati više se usredotočiti u svakoj borbi.
Harumafuji - "U 2012 bilo je mnogo poklona od svevišnjeg. U 2013 biti ću sretan sa bilo kakvim poklonom. Nema čekanja poklona, želim ga dobiti trudom."
Aminishiki - "Ove godine ostanem li bez ozljede prije svega želim izbjeći ispadanje iz sanyaku."
Shohozan - "U slijedećem turniru za mene nije važan broj pobjeda, primarna je borbenost. Želim proći kroz taj basho i bratiti se osnovama svog suma."



Službeni dan treninga "soken" organizira profesionalni savez i na njega mogu doći samo odabrani uzvanici, novinari i borci. Ovogodišnji soken poseban je po tome što konačno sudjeluju dvojica yokozuna. Njihov ogled i rezultat 5-5 zaokupio je svu pažnju tog događaja. "Dobro smo se oznojili, mislim," kasnije je izjavio Hakuho. "I nadam se da ćemo obojica kroz cijelu godinu stalno biti u borbi za prvo mjesto." Kisenasato i Kakuryu su se ogledali, s omjerom 4-3. Kisenasato je opet dobio po oku.



Možda je ovdje dobro za ubaciti i slijedeće dvije zanimljive vijesti: bivši yokozuna Akebono je zamoljen od svoje prijašnje škole da pomogne u treniranju boraca kao "vanjski" suradnik. Akebono je na to vrlo pozitivno odgovorio, čak i izjavio kako bi ga se dalo nagovoriti da ponovno obuće pojas: on je borac i njegovo tijelo je snažno građeno. Tu je i obavijest kako bivši yokozuna Musashimaru otvara svoju školu, odnosno ponovno otvara Musashigawa školu koja je svojevremeno bila ugašena. Jedan od prvih boraca biti će njegov 17-godišnji nećak, a nastupiti će po prvi put već u ožujku!



Vratimo se Hatsu-bashu. Sa približavanjem basha svakodnevno su pristizali rezultati borbi u treninzima. Harumafuji izgubio 1 u 11 borbi sa Kakuryuom i Kisenasatom. Dva dana poslije Kisenasato pobijedio 10 od 13 protiv druge dvojice. Hakuho uglavnom dobiva sve, a ponekad i nokautira Shohozana. Goeido još na sredini prosinca dobio 22-1 Miyogiryua i njegovih suboraca. Takamisakari trenira biciklirajući. Goeido tukao 36-1 Sadanofujia.



Takamisakari je 7-og siječnja išao 1-17 protiv Yoshikazea i Chiyotairyua, uz izjavu "Ne mogu im se suprotstaviti snagom, trgaju me na komadiće." Myogiryu je 5-og imao 14-2 protiv Goeida, Fujiazume i drugih.


Hatsu-bashu je već počeo ovu nedjelju. Kako smo već u zaostatku ponovno ćemo ga popratiti u "sanyaku" stilu, uglavnom prateći borce sa vrha. Stoga će ponovno glavno pitanje slijedećih nekoliko dana biti:

Može li itko zaustaviti Hakuha?

Jer nedostaje mu još tek desetak naslova.


- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.01.2013.

Kyushu-basho završne borbe

Yokozuna Hakuho! Osim iznenađenja koje mu je priredio Kotooshu dočekavši ga u zamci, ovaj put ga ništa nije moglo spriječiti. Dvadeset i treći Yushio! Bila je tu zanimljiva borba sa maegashira 1 Okinoumijem, m3 Tochinoshin se dugo zadržao u borbi, no Yokozuna je ovaj turnir osvojio bez i malo muke. Možda je borba sa Kotoshogikuom najbolji pokazatelj: Hakuho je zadržao početni nalet i onda je počeo isprobavati: malo lijevo, malo desno, iznimno brze promjene ravnoteže, nagiba tijela, pa malo naprijed, pa malo nazad, sve dok ne uspostavite ravnotežu u krivom smjeru, odmah vas izbaci iz iste i poljubac sa tlom brzo dolazi. Sve ovo se posebno dobro vidjelo u dvije pretposljednje borbe: Kisenasato je bio izguran za tri sekunde, paf i vani je, dok je Kakuryu teturao po borilištu punih osam. Najozbiljnija borba stigla je na samom kraju prvenstva gdje je jedini pravi otpor pružio novi Yokozuna!





Prije te završne borbe ipak ćemo i niže baciti pogled. Takamisakari koji se nalazi negdje na sredini Juryo divizije sakupio je samo 6 pobjeda i sve više izgleda kako se njegova karijera po tiho gasi. Miljenik publike je ozbiljnije utjecao na ishode turnira još prije 10 godina, pobjeđujući pri tom najglasovitije borce tog perioda. Ovaj omjer pobjeda i poraza još uvijek nije alarmantan, iako će na slijedećem turniru morati proći bolje.

Uz njega u Juryo se smjestio i Takanoyama. On je došao do dobrih 7 pobjeda, pa će još neko vrijeme boraviti u drugoj diviziji.





Još sa prvenstvom u Nagoyi krenuo je jedan zanimljiv trend. Tada se do prve Makuuchi divizije probio Chiyotairyu, borac koji je profesionalcem postao tek godinu dana ranije. On je nakon dva "slabija" turnira sa 8 i šest pobjeda ovaj put stigao do dvoznamenkastih 10! Uz njega se na ovom turniru do Makuuchija probio Jokoryu koji je također profesionalcem postao prije godinu dana. Ipak, pitanje je hoće li se i zadržati sa 6 pobjeda. Odmah sada možemo najaviti i trećeg "ekspres" sumo borca - Daikiho je postao profesionalcem ove godine i kao juryo 5 ostvario 9 pobjeda i na sljedećem Hatsu-basho će kretati sa samog vrha Juryo divizije. Čini se kako će valovi novih igrača pokrenuti zanimljiva kretanja.

Sa dna Maegashira je Tamawashi ostvario 9 pobjeda, no sa vrha maegashira su posebno kvalitetno odradili i m2 Shohozan i m1 Tochiozan sa 10 pobjeda. Iako bi često u ovakvoj situaciji oni kretali sa sekiwake kategorije na slijedećem turniru, ovaj put je Goeido došao do 11 pobjeda i drugog mjesta na turniru i postaje vrlo ozbiljan kandidat za ozeki kategoriju, no vjerojatno će morati pričekati još neko vrijeme. Čini se da će Baruto skliznuti u sekiwakea, tako da je ta kategorija popunjena.

Goeido je ovaj put doista briljirao. Ne samo da je došao do drugog mjesta već je uz Kakuryua i Kisenasata u zadnjim borbama nadvladao i Kotooshua kao i Kotoshogikua. Jedino su ga od vodećih zaustavili obojica Yokozuna. Mnoštvo koje podupire ovog borca sve je brojnije, neki ga sada već drže za većeg kandidata za slijedećeg japanskog yokozunu od Kisenasata.





Novi Yokozuna Harumafuji je podbacio. Do posljednje borbe je sakupio već 5 poraza i u posljednjoj borbi mu silno nedostaje barem još jedna. Nepisano je pravilo da kada "stari" yokozune počinju redovito osvajati ispod 10 pobjeda da ih se zamoli da krenu u penziju. Iako se novom yokozuni ovo još uvijek neće desiti svima je jasno da toliko poraza nije prihvatljivo.

Za kraj smo ostavili dvije izuzetno uzbudljive završne borbe. Nakon Kotoshogikua i Goeida u predzadnjoj borbi su se ogledali Kakuryu i Kisenasato. Kisenasato je uzeo 7 pobjeda za redom, no posljednje dvije su otišle Kakuryu. Siloviti Kisenasatov start je Kakuryu zadržao, a zatim i sam krenuo uz pokušaj prebacivanja Kisenasata preko noge. Nakon kraće pauze Kisenasato kreće, Kakuryu gubi stisak na pojasu i Kisenasato protivnika tjera prema van. Međutim, Kakuryu se uspijeva zadržati na rubu i propušta i prebacuje Kisenasata van borilišta!





Ova intenzivna bitka bila je samo uvod u ono što je uslijedilo. Borba dvojice Yokozuna! Po prvi put još od početka 2010! Ne zaboravimo da je posljednja 3 puta Harumafuji pobjeđivao, što se nije dogodilo još od 2007 kada je određeni komusubi Ama predstavljao nerješiv problem za yokozunu. Hoće li ovaj put dozvoliti četvrtu pobjedu za redom?

Harumafuji je istrčao silovito. Hakuho je podnio udar i pokušao iskoristiti protivnikovu energiju i prebaciti ga preko noge, no Harumafuji je imao dvije ruke na pojasu i održao se na nogama. Zatim ga Hakuho pokušava prebaciti na drugu stranu i ovdje Harumafuji gubi stisak na pojasu, dok sada Hakuho uspijeva uhvatiti pojas s obje ruke. No za tog manevra Harumafuji hvata Hakuha van ravnoteže i juri na njega sve dok ne dolaze do ruba. Hakuho se ipak uspijeva obraniti, vraća borbu u središte borilišta i sa boljim zahvatom na pojasu čeka svoju priliku. Kada je Harumafuji pokušao nešto učiniti Hakuho kreće i baca protivnika na pod.

Dvadeset treće osvojeno prvenstvo!





- 21:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 12.01.2013.

Kyushu - prvih 12


Već smo ušli u 2013-tu i već je pred nama Hatsu-basho! Ipak, ostao nam je dug nepokrivenog posljednjeg velikog prvenstva 2012 godine - Kyushu-basho. Kako bi ovaj dug, nastao iz razno raznih razloga, ipak odradili, protrčati ćemo kroz ovaj turnir na malo brži način. Ispričati ćemo priču o sanyaku, o borcima sa vrha.

Značajka prošle 2012 godine bile su ozljede ozekija i yokozune. Hakuho je imao samo jedan od mogućih pet osvojenih naslova, što je krenulo od ozljede palca koja je bila obnovljena. Baruto, Kotooshu, Kotoshogiku, pa čak i Harumafuji u manjoj mjeri na početku godine, svi su ostvarili zavidan bolnički dosje. Ovakvu situaciju je najbolje iskoristio novi Yokozuna iznenada povrativši vrhunsku formu i ostvarivši dva turnira bez poraza.

Čini se da je borac koji je najgore prošao po pitanju bolničkog dosjea ovaj put Baruto. Nakon prilično uspješne 2011 i gotovo stalnog dvoznamenkastog broja pobjeda i kao Ozeki sa najstabilnijom formom, dogodila se kulminacija na početku 2012. Osvojivši prošlogodišnji Hatsu-basho zatitrao je nadu u srcima svih zapadnjaka - može li europljanin postati Yokozuna? Kako do toga nije došlo njegova forma je počela kopniti, što je rezultiralo i težom ozljedom na prošlom Aki-basho. Stalno se pisalo o posebnim terapijama i njegovoj spremnosti za nastupe, no sve je to iščezlo već u drugom kolu - u borbi sa Shohozanom došlo je do okretanja i Barutovo koljeno nije izdržalo.



Svijet suma je po mnogo čemu brutalan. Borci nemaju pravo na ozljedu. Ako ne nastupate u borbi piše se da ste je izgubili. Sa smo jednom pobjedom na Aki-basho Baruto je morao nastupiti i sakupiti što više pobjeda kako ne bi izgubio kategoriju. Sa samo jednom pobjedom na Kyushu-basho, od mogućeg Yokozune Baruto će vrlo vjerojatno do kraja te iste godine kliznuti iz Ozeki kategorija! Postoje odredbe koje borcu omogućuju da brže povrati ranije stečenu ozeki kategoriju, no ovo je najvjerojatniji ishod.

Među povratnicima i ozdravljenima je i Kotoshogiku koji ponovno pokazuje svoju snagu. "Lokomotiva" je tu i huče, ako vas uhvati za pojas biti ćete izgurani. Pet pobjeda u šest kola, a zatim i kada je povukao na tlo novog Yokozunu u 11. danu prvenstva, pokazatelji su toga. Puni pogon još nije tu, ali će doći.

Drugi povratnik i europljanin među ozekijima Kotooshu nakon osrednje godine ostvaruje jedan od najboljih rezultata u dugo vremena. Do zadnja tri dana izgubio je samo četiri borbe, jednu od Harumafujia i tri od maegashira boraca, ali je zato "sredio" sekiwake Myogiryua i ozekije Kakuryua, Kisenasata i po 9 put u 40 ogleda velikog Yokozunu Hakuha i nanio mu do sada jedini poraz. Tko može išta imati protiv takvog turnira?



Nekakva mladenačka zaigranost je potakla Kotooshua, vjerojatno zbog preboljene ozljede i već od priprema i borbi pogledima nešto je bilo u zraku. Yokozuna nije uspio izgurati Kotooshua već na početku i odjednom je ozeki došao do boljeg položaja na pojasu. Konačno Yokozuna manevrom pokušava to ispraviti i događa se obratno - gubi u potpunosti stisak i Kotooshu postepeno i uz dosta muke tjera velikog Hakuha van!


Da, Hakuho ponovno vlada. Sve borbe završavaju brzo i jednostavno. Sa 2 pobjede prednosti pred svima ostalima teško je za očekivati da je tolika razlika moguća za dohvatiti. 23 osvojeni naslov već je u ruci.

Mladi Yokozuna Harumafuji je već u drugom danu zaustavio svoj niz od 32 osvojene borbe. Nešto tu nedostaje: možda je riječ o umoru, možda o medijskom pritisku, možda mora doći do određenog opuštanja prije ili kasnije. Maegashira 1 Okinoumi je jednostavno bolje krenuo i bio dominantniji i kada se krenuo izvući Harumafuji jednostavno nije uspio. Uz Kotoshogikua je bio i sekiwake Myogiryu kojeg uopće nije išlo dok u ranijem kolu nije "sinuo" Kakuryua, a sada i Yokozunu! Harumafuji je dobro otvorio, ali nije nastavio, sekiwake ga je uspio odgurati u prazno i kada se Harumafuji zaletio na sve ili ništa u zajedničkom padu i nakon dvojbe sudaca dodijelili su pobjedu sekiwakeu! Nije jedan od boljih Harumafujievih turnira!

Kakuryu i Kisenasato su zaslužili zajednički odjeljak. Kakuryu je naletio na sekiwakea Goeida, pa na Kotooshua, pa na Tochiozana, pa na Myogiryua, pa na Aminishikija. Njegov nastup do sada više liči na nastup sekiwakea, daleko od one čvrstine i odlučnosti s kojom se popeo do ozekija. Kisenasato je također naletio na Goeida, Shohozana, a i on na Kotooshua, što sve zajedno nije loše, ali je daleko od njegovih vrlo vidljivih aspiracija za borbu na vrhu.



Kroz cijeli ovaj popis zbivanja stalno se provlačilo jedno ime: sekiwake Goeido. 2005 godine je ušao u profesionalni Svijet Suma, od 2007 gotovo neprekinuto u najjačoj diviziji. Još 2009 je po prvi put postao sekiwake, no naredna godina nije bila njegova - slabiji rezultati, ozljede, kratkotrajni povratak u Juryo diviziju. Ali 12 pobjeda u ožujku, te stalno pozitivan omjer pobjeda i poraza u omjerima sa najjačima. 8 pobjeda iz 8 borbi na ovom turniru, zatim dva puta zaustavljen od Yokozuna, pa još 2 puta i od dvojice maegashira. Ako za sada itko izgleda poći putem Kakuryua i probiti se do Ozeki kategorije, tada je to ovaj borac!

Tri su dana preostala do kraja Kyushu-basho i yokozuna Hakuho sve ima u svojim rukama. Sa dvije pobjede prednosti pred ostalim konkurentima morao bi izgubiti 3 borbe od 4 moguće. Je li došlo do iznenadnog preokreta ispričati ćemo u pregledu završnih rezultata.

- 18:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.