ponedjeljak, 25.03.2013.

Haru-basho 2013, dani peti i osmi

Otvaranje Hatsu-basho dovelo je do brojnih potresa na vrhu. Od četiri ozekija ostao je samo jedan sa jednim porazom, zajedno sa oba dva sekiwakea. Među njima je i Baruto koji ponovno izgleda opasno, što je osjetio i njegov kolega po kategoriji Goeido.

Najveću trešnju je stvorio maegashira 2 Chiyotairyu. Podsjetimo kako je ušao u profesionalni svijet suma prije samo dvije godine, te se prvi put uzdigao do vrha maegashira kategorija. U ovom prvom gostovanju u ligi najboljih očekivalo se da će ga "veliki dečki" stisnuti i da će prve pobjede tražiti u drugom dijelu natjecanja. Chiyotairyu se sa ovim nije složio. Nakon poraza od Kakuryua uslijedile su pobjede nad Kotoshogikuom, Kotooshuom, pa čak i yokozunom Harumafujiem. Koliko dugo će čarolija ovog borca potrajati ostaje nam za vidjeti, no već sada je stvorio senzaciju turnira!

Već godinama ustaljeni borci sa vrha sve češće dolaze u dodir sa jednim sasvim novim nizom boraca. Chiyotairyuova pobjeda nad Harumafujiem simbolički je pokazatelj ovog. Riječ je o procesu koji će potrajati možda i godinama, ali osrednje forme bitnih sanyaku boraca na početku ovog turnira dodatno govore o ovome.



Dan peti

Kakva pobjeda Kotoshogikua nad Goeidom! Odmah na startu je uspio blokirati sekiwakeove ruke, bolje uhvatio pojas, te dominirajući i osporavajući sve sekiwakeove pokušaje da se priča preokrene, dovršio borbu. Kotoshogiku je ponovno pri snazi i opasan, možda ne baš u potpunosti, ali je i dalje u mogućnosti dobiti svaku borbu. Napomenimo ovdje kako je Baruto bez ikakvih problema izbio ravnotežu iz Kotooshua i odnio pobjedu. Bila je to četvrta pobjeda bivšeg ozekija, ali i treći poraz sadašnjeg. Tako su dva povratnika ponovno u turniru i snazi





Ovdje je prilika za baciti pogled na juryo - mongolski borac Azumaryu, sada u petoj godini sumo karijere, došao je i do pete pobjede. Dugo se probijao kroz niže divizije, gotovo tri godine kroz treću makushita diviziju. Sada se čini kako je zanat izučen i u drugom prvenstvu u Juryo pokazuje sve znakove da se neće ovdje dugo zadržavati. Visina je ovdje, težina je 133 kg, svi pokazatelji bi ga mogli povesti prema vrhu. Njegov suparnik je iskusni 31. godišnjak Kimurayama koji je 2010. došao i do maegashira 7 kategorije.



Oni koji su prošli iz jurya dalje i o koje često spominjemo - Chiyonokuni i Jokoryu - susreli su se u petom danu. Za sada im ide dobro, Jokoryu već ima tri pobjede, njegov suparnik dvije, te ćemo vidjeti kako će se Haru basho razvijati za njih. Novi val je ovdje! Okršaj novog vala pogledajte:



Na kraju ćemo još samo spomenuti kako je Kisenasato zaustavio Chiyotairyu-a, a Harumafuji konačno ostvario pobjedu protiv m2 Myogiryu-a. Yokozuna Hakuho ne pokazuje namjeru za izgubiti na ovom bashu, a sa trenutnim razvojem situacije, pitanje je samo hoće li doći do 15 pobjeda ili ne.





Dan šesti

Takanoyama je krenuo u dobar basho. U šestom danu je stigao do četvrte pobjede i stvari izgledaju bolje. Do pobjeda dolazi brzo i jasno, stalno birajući alternativne strategije koje proizlaze iz njegovih 95 kilograma težine. Takanoyamino istraživanje vrlo je zanimljivo - koliko daleko nisko masivni borci mogu doći? Hoće li se uspjeti u jednom trenutku probiti do vrha makuuchija? Više od toga? Navedimo ovdje kako Miyabiyama nastavlja proživljavati teške dane. u njegovim borbama nedostaje snage i brzine... na neki način je tužno gledati bivšeg ozekija na ovaj način.





Juryo 8 Azumaryu je danas došao i do 7. pobjede, ovaj put nad 21-godišnjim j3 Chiyootoriom, još jednim od onih što žure prema vrhu. Chiyootori je umjereno brzo napredovao i sasvim se približio makuuchiju. NJihov derbi jedan je od onih koje bismo se mogli nagledati u budućnosti. Slično ovome se Chiyonokuni našao sa Masunoyamom u jednom brzom i intenzivnom susretu.





Gagamaru se susreo sa Kaiseijem u zajedničkom nastojanju da nekako spase ovaj basho. Obojica su se našla u problemima i dok je Gagamaru došao do 2. pobjede, čini se ako je više od pola godine iznimnih rezultata Kaiseija ipak došlo do kraja. Fluktuacije forme su prirodna stvar, sa čijim uzastopnim kruženjem postajemo jači. Velika domaća popularnost brazilskog borca će ga sigurno ponovno povesti prema vrhu.



Baruto je sredio Kisenasata! Ozeki je jurnuo po sekiwakeov pojas, bio je dočekan i povučen u prazno. Kisenasato se otkotrljao u gledalište, a Baruto ostao stajati! Baruto je trenutno glavni konkurent Hakuhu u borbi za naslov!

U isto vrijeme moramo javiti kako je Kotooshu izostao iz borbe! Nedostajalo je energije u njegovim borbama, nešto nije bilo na svojem mjestu, ona čarolija posljednjih turnira i uzastopna pobjeda nad Hakuhom su se razišli. Samo jedna pobjeda znači velike probleme iza njega i nužnost za pozitivnim omjerom na slijedećem Natsu-basho. Želimo mu brz oporavak!

Spomenimo da je Goeido treći put za redom sredio Kakuryua! Te linije i oznake tko je tu ozeki a tko nije na ovom turniru su toliko nejasne... Jedna stvar jest jasna - Yokozuna Hakuho! Jednostavno je sredio veliko iznenađenje Chiyotairyua - gurnuo mu glavu prema dolje, drugom rukom mu zahvatio pazuh i okrenuo ga u zraku!





Dan sedmi

Asahisho se po prvi put susreo sa Azumaryuom. Asahisho je na tri prvenstva iskusio makuuchi, stoga je zanimljivo promatrati nadolazećoj mongolskoj snazi. Ujedno se Daikiho suprotstavio još jednom mongolu, Oniarashiju. Daikiho je dobar na ovom prvenstvu i prije ove borbe je sakupio već četiri pobjede.





Chiyotairyu je izašao iz turnira zbog ozljede! Nakon borbe protiv Hakuha nije se činilo da ima kakvu ozljedu, iako je bio okrenut u zraku i bačen na tlo. Ovo je tako tužno! Čudesan prvi turnir pri vuku maegashira je nesretno završio. Srećom, sigurni smo da će nove prilike doći!

Takayasu je uhvatio Baruta! Odmah se izborio za bolji položaj na pojasu i čekao. Uz neznatno negodovanje bivšeg ozekija i pokušavanje da se ta situacija izjednači, Takayasu je krenuo, otjerao Baruta do ruba, ovaj se odgurnuo i Takayasu ga je poveo u suprotnom smjeru sve dok 198 centimetara i 193 kilograma velikog estonca nije poletjelo zrakom poput otresenog tepiha. Baruto više nije u igri za pobjedu!



Spomenimo pobjede obojice Yokozuna, kao i poraz Kakuryua protiv me Toyonoshime.


Dan osmi

U osmi dan krećemo uz još jednu intenzivnu i snažnu i brzu i uzbudljivu borbu Daikiha. Razlog zašto je ova borba bila takva je taj što su većinom njegove borbe takve. On se jednostavno zaleti i tko to može izdržati možda ga i istjera van. Zamijetite kovertu na kraju ogleda - čak su i sponzori zamijetili zanimljivost ovog borca.



Jokoryu nije uspio nadmudriti Okinoumija. Nešto sporiji start i od suparnika zakočene ruke dovele su do boljeg položaja na pojasu i izmicanja Jokoryuove ravnoteže. Okinoumi je već tri pune godine stanovnik makuuchija, dobrim dijelom provedenog i pri samom vrhu maegashira. Jokoryu će morati potražiti drugu priliku.



Barutova pobjeda nad Tochiozanom govori o tome koliko je intenzivno u ovom turniru. Tochiozan je istjeran van, ali je Baruto završio duboko u gledalištu!



Sjajna bitka Kisenasata i Goeida za primat japanskog borca. U igri i ponovno formi je i Kisenasato, ali ovaj dvojac se ogledava sada već na svakom turniru i čini se da se drže one dobro prokušane - meni jedna tebi jedna. Ovaj put je Kisenasato krenuo bolje unatoč nižem položaju sekiwakea, otjerao ga na rub, no Goeido se uspijeva oduprijeti, Kisenasato tjera dalje, no odjednom se situacija izokreće i on je na rubu! Sekiwake uzima pobjedu u jednoj od najupečatljivijih borbi ovog basha!



Yokozuna Harumafuji ponovno je pretrpio poraz! Ovaj put je m4 Toyonoshima bio brži u startu, nasrnuo na yokozunu koji se nije uspio izmaknuti. Harumafuji je sporiji na ovom prvenstvu, nesigurniji, a razlozi još nisu razjašnjeni. Skriva li se kakova ozljeda u pozadini?

Drugi yokozuna ne griješi. 15-0 ili ne? 15-0 ili ne? 15-0 ili ne?



Ishod Haru-basho 2013 čini se ishođenim. Može li nas dočekati ogromno iznenađenje i potpuna promjena na vrhu?




- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.03.2013.

Haru-basho 2013

Počelo je drugo veliko sumo prvenstvo ove godine! 15 dana ispitivanja znanja, sposobnosti i umijeća je pred nama. I naravno, ogled dvojice najvećih boraca ovog trenutka: koji Yokozuna će pobijediti? No, sve glasnije se čuje i sasvim novo pitanje: kako će se novi val boraca držati na ovom turniru?

Gledano u tri godine unazad nije se mnogo toga promijenilo u svijetu suma. Baš prije četiri godine otišao je jedan od najvećih - yokozuna Asashoryu, zatim su nas napustili veliki ozekiji Kaio i Kotomitsuki. Njihova mjesta su popunili Baruto, Kisenasato i Kotoshogiku, a ugurao se još tu i Kakuryu. U osnovi su ishodi završnica turnira ostale iste, tek su se kategorije promijenile. Tome je pridonijelo i iznenađenje iz 2011 kada je znatan broj boraca bio diskvalificiran trajno ili privremeno u vezi sa skandalom o klađenju. Neki koji su mogli prići vrhu bili su udaljeni.

čini se kako ovih dana ipak neki novi vjetrovi pušu u svijetu suma. Znatan broj vrlo mladih boraca probija se prema makuuchiju i vrhu. Takayasu se već godinu dana dobro drži na vrhu maegashira, a sa uzastopnih 10 pobjeda Chiyotairyu je došao do maegashire 2 i ovaj put će ga biti zanimljivo promatrati ga u borbi sa svima sa vrha. Masunoyama je sada već poznato lice, iako mu njegov nedostatak dugoročno ne pomaže. Jokoryu kreće sa M11, a Chiyonokuni sa m14, dok je Daikiho još j2, a Asahisho je pao na j3. Svi ovi borci su u ranim dvadesetima, svi su se iznimno žurno našli pri vrhu, te se za sve njih zbog toga krije mogućnost ozljede. Koliko visoko će doprijeti, hoće li se zadržati u vrhu, hoće li pronaći načina za nadjačati "ustaljene" snage?



Dan prvi

Divno je početi Haru-basho sa jednim velikanom. Miyabiyama, sada j9, na Haru-basho prije 13 godina bio je zvijezda u usponu, odnio pobjede nad dvojicom Yokozuna - Akebono i Wakanohana - te ozekijem Chiyotaikaijem, te sa tri dvoznamenkasta turnira uskoro došao do naslova Ozeki. Sa nedavnim odlaskom Takamisakarija, mnogi se pitaju je li ovo njegov posljednji turnir, odlazi li još jedan velikan za zastore povijesti. Ovaj put mu se suprotstavio naš znanac Takanoyama koji je sa 6 pobjeda na prošlom bashu ponovno kliznuo malo niže.



Veliko pitanje ovog turnira biti će koliko su se oporavila dvojica povratnika, ozeki Kotoshogiku i sada sekiwake Baruto. Iako prve borbe nisu vjerodostojne, jer će pravi zamor organizma rasti sa trajanjem prvenstva, za sada se sve čini dobro. Baruto je prvo izgurao, a zatim prebacio Ikioija. Kotoshogiku se našao u velikom opitu snage sa Myogiryuom, izdržao početni nalet, te zatim na snagu došao do boljeg zahvata na pojasu i izgurao protivnika. Lokomotiva se vratila!

Uzmemo li mogućnost da oba borca obnovljena stanja i snage, iznimno zanimljivo će biti promatrati Haru-basho 2013. Pogotovo u smislu ogleda dvojice yokozuna: tko će ih dobrim nastupima nagristi?





Čini se kako je Chiyotairyu ozbiljno shvatio svoju ulogu - umjeravanje pogleda sa Kakuryom bilo je iznimno, iako mu nije pomoglo u konačnom ishodu. Štoviše, svi su ozekiji prvi dan odradili uspješno. Još je najviše problema imao Kotooshu za izdržati navalu Takayasua, sve dok nije ostvario kvalitetniji zahvat i izbacio protivnika iz ravnoteže.





Dan drugi


Dan ćemo započeti sa borbom u juryo diviziji i jednim Asahishovim ulaskom u borbu. Mnogi borci pokušavaju učiniti nešto posebno, a upravo umirovljeni Takamisakari je svu svoju popularnost dugovao stilu svog nastupa. Ovaj put se Asahisho namjerio na još jednog mladca u brzom usponu, 21 godišnjeg Chiyootoria.



Myogiryu je skinuo Kisenasata. Od kada su svi istaknuli kako ozeki žuri u startovima, Kisenasato je bio prisiljen veću pažnju usmjeriti na taj dio borbe. Od tada Kisenasato ima sve većih problema sa rezultatima, jednostavno nije toliko brz. Myogiryu je krenuo, uspio nadjačati obrambenu postavu, te kada su stigli do ruba napao Kisenasata još niže i izbacio ga iz ravnoteže!



Chiyotairyu je tukao Kotoshogikua! Sve je odmah bilo gotovo - ušli su u klinč i izazivač je ozekija povukao na tlo! Velika je ovo pobjeda koja će Chiyotairyu omogućiti nešto bolji završni rezultat, možda i ostanak u višim maegashirama na kraju turnira! Pljesak za prvi veliki skalp novog vala!



Kakuryu je brzinom i intenzivnošći istjerao Aminishikija van, dok je Kotooshu pokleknuo pred komusubi Tochiozanom - na početku je izgubio bitku za pojas i svi pokušaji da se izvuče nisu mu pomogli. Obojica yokozuna izgledaju samouvjereno, baš kao i obojica sekiwakea Baruto i Goeido. Čini se kako su sadašnji i bivši ozekiji svi pri snazi, kako su kandidati da se do njih probiju pri snazi, kako u yokozune nepokolebljivi - sve njihove međusobne borbe mogle bi učiniti ovaj turnir čudesnim!





Dan treći


Chiyotairyu je srušio i Kotooshua! Nije posustao u ratu pogledima, nije se našao u lošijoj poziciji na početku, izdržao je početni napad, čak i bolje zahvatio pojas. Nije se niti ozeki predao, uspio je izbaciti protivnika sa svog pojasa, no kada je ponovno krenuo u napad Chiyotairyu se poslužio rubom i iskoristio jači položaj da izokrene ozekija! Chiyotairyu! Druga velika pobjeda. Tko bi to očekivao?



Tochiozan je srušio Kotoshogikua! Izdržao je prvi nalet ozekija, preuzeo inicijativu, stalno mijenjao smjer kretanja i pritiska, sve dok se ozeki nije našao na tlu. Tochiozanu je ovo već četvrti turnir kao sanyaku (komisubi ili sekiwake ili više), dok je prije dva mjeseca došao do 8 pobjeda i ostao komusubi. nesumnjivo, isto će pokušati i ovaj put, iako, ovaj put se Kotoshogiku i Baruto čine puno opasnijima.



Myogiryu je izgurao Kakuryua! Ozeki je čak i krenuo brže, ali je maegashira 2 bio postojaniji, preokrenuo borbi i krenuo izgurati protivnika kojem ni rub nije pomogao.

Ali čekajte, čekajte. Takayasu je bacio Harumafujia! Laktom je dočekao protivnikovu glavu, prepustivši borbu za pojas. Zatim je stiskao vrat i glavu yokozune nekako pokušavajući održavati ravnoteža. Harumafuji ga je vodao sa jednog ruba na drugi, da bi maegashira 1 iskoristio stalne napade protivnika i izokrenuo ga u jednom trenutku. Yokozuna je na podu!



Baš kada biste pomislili da je dovoljno uzbuđenja za jedan dan, uz Hakuha koji se neda smesti, na redu je bio i ogleda sekiwakea! Goeido protiv Baruta, za primat kandidata osvajanja/povratka u ozeki. Tko će prvi krenuti tko će posustati? Goeido se odlučio braniti, Baruto se jednostavno zaletio. Što mislite tko je pobijedio?



Dan četvrti


Chiyotairyu je srušio Yokozunu! Kakav turnir za izazivača! Treća pobjeda i to ovaj put protiv čovjeka koji je tri od posljednja četiri prvenstva osvojio bez poraza! Harumafuji je jurnuo, Chiyotairyu ga dočekao i odmah pogurnuo i baš kada se yokozuna treba ponovno zaletjeti i dovršiti borbu Chiyotairyu povlači yokozunu prema naprijed i sve je gotovo! Harumafuji sada već dvije pobjede kasni za Hakuhom! Kakav turnir za Chiyotairyua! Kakva iznenađenja nam još može pripremiti! Jastuci su letjeli (iako ne toliko)!



Za tren ćemo spustiti pogled na treću pobjedu Takanoyame i dobar ulazak u turnir i pobjedu Jokoryua nad Kyokutenhom. Obojica su stigla već do treće pobjede i nastave li ovako možemo očekivati njihov napredak! Iako, mnogo je još dana do kraja i borbi koje valja osvojiti. Zanimljiv je bio i zapadnjački ogled Aoyiame i Kaiseija, iako ponešto jednostavan.





Kakuryu protiv Baruta! Još jedan veliki opit za estonca i stupanj njegovog zdravlja. sa druge strane ozeki već ima poraz i sigurno ne želi već ovdje ispasti iz utrke za naslov, koliko god se činio nedodirljivim.



Kakuryu se zabio u Baruta i našli su se u neodlučenoj poziciji. Četiri ruke na pojasu, ali tada Kakuryu kreće i većom snagom uspijeva podići Baruta i oslabiti snagu njegovog otpora. Bivši i (što prije, što prije) možda i budući ozeki je na podu!

I Kotooshu i Kisenasato su se našli na tlu! U zapadnjačkom derbiju i nakon dvije i pol godine gruzijac Tochinoshin je tukao bugara. Kotooshu se čini nekako umorno, i on je i dalje u fazi oporavka od ozljede od prije pola godine. Nedostaje ona neka čarolija sa turnira u siječnju, iako, možda je ponovno pronađe u borbi sa Hakuhom. nadajmo se da se ova tri poraza neće negativno odraziti na konačni rezultat.

Kisenasato je naišao na odlučnog Tochiozana. Ne samo da je komusubi jurnuo na ozekija, branio se kada se tijek borbe okrenuo protiv njega, već je čekao i dočekao i kaznio slabost i srušio Kisenasata!



Zato se Kotoshogiku autoritativno riješio Takayasua. Zaletio se na njega, pljusnuo ga po glavi i izbacio van. Govoreći o autoritativnom, pogledajte kako yokozuna Hakuho sve rješava jednostavno i jasno. Još niti jednom nije ispustio inicijativu u borbi, kamo li došao u opasnost. Njegov glavni konkurent kasni već dvije pobjede, je li prvenstvo već odlučeno? i hoćemo li opet ugledati omjer pobjeda 15-0?





Za kraj jedan podsjetnik na nekog tko nas je nedavno napustio...


- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.03.2013.

Takamisakarijevo umirovljenje

Jedan od najpopularnijih boraca svijeta suma završio je svoju borilačku karijeru. Takamisakari Seiken, popularno zvan i "Robocop" ovu je odluku objavio na posljednjem danu svojeg 83 prvenstva i nakon punih 14 godina karijere.



Zemlja rođenja: Japan, 1976

Ime: Kato Seiken

Postao profesionalac: 1999

Magashira: 2000

Komusubi: 2002

Umirovljen: 2013

Omjer karijere: 563-564-46/1125 (83 basho)

Omjer Makuuchi: 408-446-16/852 (58 basho)




"Robo" je u profesionalni sumo ušao kao srednjoškolski prvak Japana. Letio je kroz kategorije i divizije i za godinu i pol stigao do Makuuchi divizije. Kao maegashira 11 na Nagoya-basho 2000 godine stigao je do deset pobjeda i tada ga je susrela ozljeda.







Izvan dohja gotovo pola godine, te uz dugotrajan povratak do makuuchija, gotovo dvije godine su bile izgubljene. Mnogo nas se pitalo je li njegova karijera mogla drugačije krenuti da nije bilo ovih tragičnih trenutaka. Zapravo su se dogodili upravo u zanimljiva vremena, u jeku Takanohanove ere i za samog dolaska Asashoryua. Je li Taskamisakari tada mogao jače zablistati, vinuti se čak i dalje, nikada nećemo doznati.

Zapravo su 2002 i 2003 godina ostale kao vrhunac njegove karijere. U dva navrata se vinuo do Komusubi kategorije, borio se sa najvećim borcima Takanohanine ere, a kasnije i Asashoryu / Hakuhove ere. Njegova najveća pobjeda zaustavila je na kratko Asashoryuov pohod na 4. yushio u Nagoyi 2003. godine. Na istom bashu je "dokrajčio" i drugog yokozunu Musashimarua, obnovio mu ozljedu i poveo karijeru ovog velikana skorom kraju.







Zapravo mu je njegov učitelj i treći velikan Takanohanine ere - Yokozuna Akebono - dodijelio njegov nadimak. Takamikasari je svoju popularnost najviše dugovao "ukočenim", robotiziranim potezima tijekom pripreme za borbu. Svemu ovom su uvelike doprinosili i znatni problemi sa vidom.







Sumo po mnogo čemu nije samo sport. Povezanost ovo vještine sa vjerskim obredom, njene obrazovne značajke, jedinstvenost dugotrajne tradicije. Uz sve ove jedinstvenosti suma koje ga čine različitijim od većine sportova, svakako je bio i Robo-ov ulazak u borbu, način na koji je cijela dvorana uz njega isto proživljavala.

Netko je spomenuo kako je njegov stil borbe bio jednostavan, uglavnom se bazirao na izgurivanjima. Kako je svaka njegova borba ličila na katastrofu koju je na jedinstven način i vrlo često sa samog ruba borilišta pretvarao u pobjedu. Možda je bila riječ u njegovim izrazima lica - preponosnim pobjedama i teškim snuždenim porazima. Što god da je našeg Robocopa činilo toliko posebnim, zahvalni smo što je nama i uz nas to isto iznosio.







- 21:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 05.03.2013.

Završnica Hatsu-basho



I sve je bilo gotovo u nekoliko sekundi. Baš kao i prema očekivanju, na redu je bila osveta Yokozune nad svojim dugogodišnjim suparnikom Katooshuom. Podsjetimo, jedini poraz Hakuha na prošlom Kyushu-basho došao je od bugara. Hakuho je dočekao nešto brži dolazak Kotooshua, svojim poznatim plesom lijevo - desno destabilizirao protivnika, povukao ga prema sebi i potegnuo ga prema tlu.

Ali, čini se da je Kotooshu pronašao poseban recept za yokozunu. nije ga moguće spriječiti da vas pobjedi, ali mu pri tom maksimalno posao. Kotooshu se dovoljno snažno borio, dovoljno grubo odupirao i silinom svog pada natjerao Hakuha da iskorači van borilišta prije nego li je sam pao na tlo! Ovo je drugi poraz Hakuha! Ne pogriješi li, Harumafuji već u 12. danu ima turnir u rukama!



Kotooshu je nakon ove nanizao i pobjede nad Barutom i Kisenasatom, te došao do velike 10-te pobjede u turniru!





Ime kojim možemo označiti završnicu prvog velikog natjecanja ove godine je Takayasu. Nakon deset dana je imao osam pobjeda i vrlo dobar rezultat, no nitko nije mogao predvidjeti da će na isti način nastaviti sve do kraja. Njegovi protivnici su uglavnom bili sa sredine maegashira kategorija, no na kraju su na red došli i stradali i sekiwake Baruto i sekiwake Goeido! Ovo je Takayasuov treći dvoznamenkasti rezultat u najjačoj diviziji, potvrda da prethodni nisu ovdje bili slučajno. Pogledajte njegovu posljednju i dvanaestu na ovom turniru sa kojom je podijelio drugo mjesto na ovom turniru!





Još jedan borac po kojem možemo pamtiti ovaj turnir je Chiyotairyu. Podsjetimo da je riječ o borcu koji je postao profesionalac prije manje od dvije, od čega se već punu godinu bori u najjačoj makuuchi diviziji. Drugi put uzastopce se probio do 10-te pobjede, a ova će ga vinuti na sam vrh maegashira kategorija i u borbe sa najjačim borcima! Ako se može zaključiti prema posljednjoj pobjedi - niti to za njega neće biti problem.





Obojica, Takamisakari i Takanoyama, uhvatili su pobjede u posljednjoj borbi, petu i šestu. Ova bi pobjeda Takamisakariju trebala osigurati nastavak borbe u Juryo diviziji i produžiti mu karijeru barem za još jedan turnir. Navedimo da je bivši ozeki Miyabiyama došao samo do tri i ostaje nam vidjeti hoće li završiti karijeru zbog ovog ispadanja iz makuuchi. Sa samo četiri pobjede u Juryo će produžiti i Asashio i to nakon tri turnira u makuuchi, dok bi se trio mladih trebao vinuti po prvi put u najjaču diviziju: Jokoryu sa 11 pobjeda i Chiyonokuni sa 9, dok ćemo vidjeti hoće li Daikihovih 7 biti dovoljno za ovaj iskorak. Valovi mladih boraca probijaju se u sam vrh suma, nagovještavaju novo i vrlo uzbudljivo vrijeme!





Posljednja pobjeda bila je velika za Kotoshogikua nad Kakuryuom. Ne samo da je istom dosegnuo osmu pobjedu, već je i u izravnoj borbi nadjačao mladog ozekija. Iako su i on i bivši ozeki Baruto, isto sa osvojenih 8, i dalje vidljivo u fazi oporavka, već na slijedećem turniru bi trebali biti u punom naponu, čineći ga daleko više uzbudljivijim!





Kraj smo ostavili za yokozunu Harumafujia. Munjeviti Harumafuji nije pogriješio sve do posljednjeg dana: nanizao je obojicu sekiwakea, svu četvoricu ozekija. Prvo je Kisenasato držao rekord u dužini borbe - čak 4,5 sekundi, dok je Kakuryu to uspio produžiti na zavidnih 23. Protivnici jednostavno ne uspijevaju ući u borbu - bilo da su izbačeni iz ravnoteže prebrzim startom, bilo prevelikim otporom istom.








Sa 14 pobjedom Harumafuji je uzeo još jedan basho! Ovo je treći u zadnja četiri prvenstva i sa svim pobjedama na putu da bude treći sa svih 15 pobjeda! Ovo je velika Harumafujieva godina i više nemamo jasnog favorita na početku bilo kojeg prvenstva - obojica Harumafuji i Hakuho stoje ravnopravno. ujedno znamo da će njihov ogled uvijek zaokupljati pažnju svakog ljubitelja suma na samom kraju svakog basha, u posljednjoj borbi, bila ona odlučujuća ili ne.

Kako je završio prvi basho u 2013 i da li je Harumafuji opet ostvario zensho-yusho, provjerite sami:



- 13:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.